Press

2015 02 In via in patria Chronique Kathimerini

 

Εύα Τζιμούρτα
Διαπολιτισμικά και Θέματα Τέχνης

Όλα είναι δρόμος!…

Κασάπα Χριστ 1A

Στο απόλυτο κέντρο του Παρισιού, σε μια γκαλερί της περίφημη οδού Rivoli, τρεις Έλληνες καλλιτέχνες και ένας Γάλλος (Χριστίνα Κασάπα, Φίλιππος Βαζάκας, Αναστασία – Ζωή Σουλιώτου, Stéphane Charpentier), μας δείχνουν ότι όλα είναι δρόμος…
Με τον τίτλο IN VIA IN PATRIA, όπου γης και πατρίς, παρουσιάζουν μία κοινή έκθεση όπου επικρατεί το ταξίδι, η αναζήτηση, ο δρόμος ο ταξιδεμένος κι αυτός που απομένει…
Μέσα από διαφορετικές πόλεις και χώρες, συχνά μακριά από τους τόπους μας, η δημιουργική δραστηριότητα φαίνεται να βρίσκει τη δύναμή της, να χαράζει την πορεία της, να εμπλουτίζεται, να ταξιδεύει…

Χριστίνα Κασάπα

Αντικρίζουμε τις εικόνες της Χριστίνας Κασάπα, μαζί της.
Μπορούμε να νιώσουμε το δέσιμο με τα έργα της. Σαν ένα αόρατο νήμα να την ενώνει μαζί τους. Μια ενέργεια, ίσως. Και πόσο μάλλον όταν πρόκειται για έργα που σχετίζονται με στιγμές και περιόδους της ζωής της κάπου εκεί στην Αθήνα, στην Πράγα ή στο Παρίσι. Αυτά είναι τα έργα που επέλεξε να παρουσιάσει η καλλιτέχνης για τη συγκεκριμένη έκθεση. Χαρτογραφήματα πόλεων που όμως μας υποδεικνύουν άλλες διαδρομές, εκείνες των αισθήσεων και των συναισθημάτων που βιώνουμε στις μητροπόλεις αυτού του κόσμου…
«Θέλω να γεννάω συναισθήματα μέσα από τα έργα μου», μας λέει, «εκφράζομαι μέσα από αυτά και θέλω και ο θεατής να νιώσει  κάτι κοιτάζοντάς τα, ό,τι θέλει αυτός…».
Στις εικόνες της κυριαρχεί το ασπόμαυρό χωρίς όμως την αίσθηση της απαισιοδοξίας. Ένα γλυκό ασπρόμαυρο. Ίσως σαν μια ανάμνηση ή αναπόληση ή περισσότερο ένα «παραμύθι» όπως θα μας πει και η ίδια η Χριστίνα Κασάπα. Στο φόντο ενίοτε διαφαίνονται με διακριτικότητα οικεία ελληνικά γνωρίσματα, τα οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν επιβάλλονται στο σύνολο του έργου. 14 ΚασάπαΣαν να το συντροφεύουν θα λέγαμε. Η καλλιτέχνης μας λέει ότι η χρήση των συγκεκριμένων παραστατικών στοιχείων ως φόντο, όπως η Αφροδίτη της Μήλου ή σημεία ενός αρχαιοελληνικού αγάλματος, είναι συνειδητές επιλογές όχι τόσο για να παραπέμψουν στη Ελλάδα όσο γιατί αρέσουν στην ίδια αισθητικά. Και στο δια ταύτα, μπροστά από το θέμα του έργου, πάντα διακριτικά, σχεδόν ανεπαίσθητα, περνάνε λέξεις και στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη αλλά ενίοτε και δικοί της. Μια επίκληση λοιπόν στην όραση μας, στο συναίσθημά μας, αλλά που συχρόνως ψιθυρίζει λέξεις και κουβέντες για όσους σκύψουν πιο κοντά να τις γυρέψουν…
Η ίδια η καλλιτέχνης μας λέει πόσο την ενδιαφέρει η επαφή του κόσμου με το έργο της, πως της αρέσει να παρατηρεί τις αντιδράσεις του και να συνομιλεί μαζί του. Αν και το έργο της έχει τη σημασία ενός προσωπικού «ημερολογίου» των πόλεων που έχει ζήσει, η ίδια μας το απευθύνει απλόχερα προσκαλώντας μας να βρούμε κάτι δικό μας, να το οικειοποιηθούμε.
Αυτές οι γραμμές συνοδευόμενες από λέξεις πού να οδηγούν και από πού να ξεκινάνε; Από πού αρχίζει μια πορεία και πού άραγε να τελειώνει; Πώς οροθετείται μία πόλη; Μια μητρόπολη; Ένα συναίσθημα ίσως αρκεί για να αλλάξει σύνορα, όρια και διαχωριστικές γραμμές… Όταν αισθανθείς η πόλη γίνεται δικιά σου. Γιατί μέσα από το έργο της Χριστίνα Κασάπα το «όπου γης και πατρίς» μπορεί να γίνει…  όπου συναίσθημα και πατρίς !
«Ποτέ δεν ξεχνάς τις ρίζες σου, πάντα κουβαλάς κάτι από την πατρίδα σου ακόμη και υποσυνείδητα, αλλά μπορείς να ριζώσεις και σε άλλους τόπους κι εκεί να γεννήσεις έναν καινούργιο κορμό» μας λέει η καλλιτέχνης γεμάτη ειλικρίνια, λάμψη στα μάτια και συναίσθημα, θυμίζοντας μας τα έργα της…
http://christinakasapa.com  /

Μόνη πατρίδα είναι το ταξίδι…
Η έκθεση παρουσιάστηκε από τις 29 Ιανουαρίου έως στις 8 Φεβρουαρίου στη Galerie 51 Rivoli στο Παρίσι. Στη συνέχεια η ίδια έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Fondation Hellénique, 47B Boulevard Jourdan, στο Παρίσι από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι τις 27 Μαρτίου.

 

 

 

«Όπου γης και πατρίς» στο Παρίσι

ΚΑΣΑΠΑ 2

Τέσσερις Έλληνες εικαστικοί και ένας Γάλλος ξετυλίγουν τον μίτο της Αριάδνης που τους οδηγεί στην καρδιά του Παρισιού. Πρόκειται για την έκθεση “in via in patria όπου γης και πατρίς», που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 29

Ιανουαρίου στη Galerie 59 της οδού Ρίβολι στο Παρίσι και περιλαμβάνει έργα εμπνευσμένα από τα ταξίδια και τη διαμονή τους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτά τα ταξίδια, λειτουργούν ως δημιουργικές οδύσσειες για τους Χριστίνα Κασάπα, Φίλιππο Βαζάκα, Αναστασία Ζωή Σουλιώτου και Stéphane Charpentier.
Η Ευρώπη, ως ένα πολύχρωμο μωσαϊκό στον παγκόσμιο χάρτη, έχει γίνει η πίστα της δημιουργίας των τεσσάρων καλλιτεχνών επιτρέποντάς τους να έχουν μία συνεχή επαφή με τη διαπολιτισμικότητα και την πολυφωνία. Μέσα σε αυτό το πλούσιο, κοσμοπολίτικο και πολύμορφο πλαίσιο, ο καθένας τους ψάχνει και δημιουργεί την προσωπική του Ιθάκη.

Η Χριστίνα Κασάπα παρουσιάζει ένα μέρος των έργων της έχοντας ως θέμα χάρτες, σχέδια πόλης, φανταστικά τοπία και ποιητικές εικόνες. Εκμεταλλεύεται την εκφραστική  ματιέρα του υλικού της και την συνδυάζει ταυτόχρονα με τον γραπτό, χειρόγραφο  λόγο ως πλαστικό στοιχειό της εικαστικής γλώσσας.

 

Studio_20141110_211456

Ο Φίλιππος Βαζάκας παρουσιάζει πίνακες ζωγραφικής της νέας του δουλειάς «Beyond» και καλεί τον επισκέπτη να ταξιδέψει και να επανασυνθέσει καθένα από τα έργα του.

 

In via in patria

Η Αναστασία Ζωή Σουλιώτου παρουσιάζει «θραύσματα της ζωής στην πόλη» που προέρχονται από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στις οποίες έχει ζήσει και δραστηριοποιηθεί, υπογραμμίζοντας ότι το ταξίδι και η κινητικότητα βρίσκονται στην καρδιά της σύγχρονης ζωής.

imgres

Τέλος ο Stéphane Charpentier προβάλλει ένα φωτογραφικό φιλμ με τίτλο Eclairages, όπως και τρία βίντεο τραβηγμένα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ελλάδα με μία ματιά που ξεδιπλώνει τις διαφορετικές πραγματικότητες της χώρας.

Η έκθεση θα συνεχιστεί στο Fondation Hellénique από 27 Φεβρουαρίου έως 27 Μαρτίου

 

Έλληνες εικαστικοί ψάχνουν την Ιθάκη τους στο Παρίσι

  • Ζούση Μάνια
  • 29.01.2015
Τέσσερις εικαστικοί , τρεις Έλληνες και ένας Γάλλος ξετυλίγουν τον μίτο της Αριάδνης, που τους οδηγεί στην καρδιά του Παρισιού. Πρόκειται για την έκθεση “Ιn via in patria – όπου γης και πατρίς”, που εγκαινιάζεται σήμερα στη Galerie 59 της οδού Ριβολί στο Παρίσι και περιλαμβάνει έργα εμπνευσμένα από τα ταξίδια και τη διαμονή τους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτά τα ταξίδια λειτουργούν ως δημιουργικές οδύσσειες για τους Χριστίνα Κασάπα, Φίλιππο Βαζάκα, Αναστασία Ζωή Σουλιώτου και Stéphane Charpentier.

Η Ευρώπη, ως ένα πολύχρωμο μωσαϊκό στον παγκόσμιο χάρτη, έχει γίνει η πίστα της δημιουργίας των τεσσάρων καλλιτεχνών επιτρέποντάς τους να έχουν μία συνεχή επαφή με τη διαπολιτισμικότητα και την πολυφωνία. Μέσα σε αυτό το πλούσιο, κοσμοπολίτικο και πολύμορφο πλαίσιο, ο καθένας τους ψάχνει και δημιουργεί την προσωπική του Ιθάκη.

Η Χριστίνα Κασάπα παρουσιάζει ένα μέρος των έργων της έχοντας ως θέμα χάρτες, σχέδια πόλης, φανταστικά τοπία και ποιητικές εικόνες. Εκμεταλλεύεται την εκφραστική ματιέρα του υλικού της και την συνδυάζει ταυτόχρονα με τον γραπτό, χειρόγραφο λόγο ως πλαστικό στοιχειό της εικαστικής γλώσσας. Ο Φίλιππος Βαζάκας παρουσιάζει πίνακες ζωγραφικής της νέας του δουλειάς “Beyond” και καλεί τον επισκέπτη να ταξιδέψει και να επανασυνθέσει καθένα από τα έργα του.

Η Αναστασία – Ζωή Σουλιώτου παρουσιάζει «θραύσματα της ζωής στην πόλη» που προέρχονται από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στις οποίες έχει ζήσει και δραστηριοποιηθεί, υπογραμμίζοντας ότι το ταξίδι και η κινητικότητα βρίσκονται στην καρδιά της σύγχρονης ζωής.

Τέλος ο Stéphane Charpentier προβάλλει ένα φωτογραφικό φιλμ με τίτλο Eclairages, όπως και τρία βίντεο τραβηγμένα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ελλάδα με μία ματιά που ξεδιπλώνει τις διαφορετικές πραγματικότητες της χώρας.

 

 

 

 

kasapaxristina
In the exhibition that includes paintings, photographs, mixed technique works, manufactures and video, participate the artists: Vangelis Giokas, Giorgos Golfinos, Christina Kasapa, Ilias Kosintas, Magda Leventakou, Maria Maroudi, Kostas Bobos, Dimitris Mitaras, Christina Papageorgiou, Christina Papaskarlatou, Efi Paroutsa, Lakis Patraskidis, Eleni Pavlopoulou, Margarita Petrova, Giorgos Prassas, Anna Skarlatou, Alekos Fasianos and Manolis Haros.
The approach and depiction of animals by artists has always been interesting. From the Antiquity and Renaissance until nowadays, the forms of animals decorated murals, vessels, embossed sculpture representations and paintings, either in individual forms or in combination with local elements and human forms. The ways with which artists have attributed through time different forms of animals vary. At times symbolic, realistic or abstractive, with larger or smaller freedom of the brush with more or less intense expressiveness and expressionistic approach, with diminution or enlargement of forms in proportion to the semantic value that the artist lends them, occasionally with humorous disposal or even with surrealism from observation or from memory; the forms of real or frequently fantastic animals in works of art, constitute a specific thematic unity.
A thematic unity that has always reflected and still reflects, on one hand the general trends of contemporary art and on the other hand the particularities between humans and animals.
It is very interesting to observe these fluctuations, changes and mirages of relations of the individual or of the sociopolitical total, through these works of art that represent either individual forms of animals or the relation between human beings and them. A relation that is at times friendly, fellow and symbiotic or operational and hunter prey.
Naturally, the different works emit in the spectator sometimes sentiments of soft and calm, of peace and tender, while at the same time create scenes of worry and trigger the most violent instincts.

 

 

CIA_OPEN_MAIL_SPREAD (1)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s